De pijn van augustus

August 21, 2019  •  1 Comment

Tijdens mijn vakantie in Friesland las ik een advertentie in de Leeuwarder Courant. De lokale grootgrutter had een Wauwgustus actie. Meestal betekent zo’n reclame uiting dat het niet best gaat met de omzet. Dus zijn wauw-effect zal hij als alles mee zit pas in september gaan voelen als de omzetcijfers bekend zijn. In augustus gonst het ook alweer van de geruchten over de miljoenennota (wanneer gaan we dat ding nou eindelijk eens de miljardennota noemen) en mept het journaille je om de oren met demotiverende koopkrachtplaatjes. Nee, augustus is niet mijn maand. Zo eindigde deze maand mijn alweer vijfde poging om mijn ‘man cave’ te delen met een vrouw. En bij mijn weten eindigden de vorig vier ook zo’n beetje in deze pijnmaand. Geen idee wat daar de rode draad in is, behalve dan dat het aan mij ligt. Is het de zomer die we te dicht op elkaars lip hebben gezeten, zien we de donkere dagen samen in één hok niet zitten, het zou allemaal kunnen. Feit is wel dat het nog steeds flink au doet.

Wonen in OostenrijkWonen in Oostenrijk    Wonen in FrieslandWonen in Friesland
In de natuur is het al niet beter. Onze zangvogeltjes doen er massaal het zwijgen toe, of zijn zelfs alweer naar huis. Meestal ergens in Afrika. De laatste vlinder is op zoek naar de laatste nectar op de laatste bijna uitgebloeide bloem. Extra zijn de muggen die je nu uit je slaap houden. Het is een nikserige maand zo tussen zomer en herfst in. De temperaturen zijn nog verleidelijk zomers, maar worden al afgewisseld door miezerige, sombere dagen. Hèt stopwoordje van onze weersvoorspellers als ze het zelf ook niet meer weten, luidt dan ook; wisselvallig. En dat is zo’n typisch augustus woord. De dagen worden voelbaar en zichtbaar korter. En het is de oogstmaand. Als de oogst al meevalt na een veel te droge zomer, levert het in ieder geval weer kale akkers op en wordt dit vlakke land weer wat het is; kaal en vlak.

Begraven in OostenrijkBegraven in Oostenrijk    Begraven in FrieslandBegraven in Friesland
Het bedrijfsleven komt langzaam weer op gang, net als de files. Hebben we het heerlijk rustig gehad hier, omdat goed verdienend Nederland elders verbleef, mogen we nu weer aansluiten in de rij. En de scholen beginnen ook weer, dus schreeuwende schoolpleinen en slingerende fietsertjes. Het is weer opletten geblazen in het openbare leven. Ik denk dat het allemaal meer opvalt na een vakantie in een doorgaans veel rustiger en vooral toleranter buitenland. Dit jaar mocht ik een week naar Oostenrijk en daarna een weekje Friesland. Tussen beiden zit wel vijftien uur file rijden, maar ik heb me volledig aangepast gevoeld. Hele vriendelijke, geduldige, beleefde mensen, zowel de Oostenrijkers als de Friesen. Ze waren beiden niet te verstaan, dus misschien scholden ze me wel verrot met een glimlach om de mond. Maar ik heb in die twee weken niet één middelvinger gekregen. Ik was nog niet over de grens bij Breda richting Utrecht en ik was al tweemaal gesneden, had een mistlicht te pakken omdat ik wél met de toegestane snelheid links inhaalde, had inderdaad al een middelvinger gehad omdat ik iemand gebaarde dat zijn geapp achter het stuur leidde tot gevaarlijke situaties en werd er weer eens niet tussen gelaten bij een wegversmalling. En dat alles binnen het uur.

Religie in OostenrijkReligie in Oostenrijk    Religie in FrieslandReligie in Friesland
Bij thuiskomst bleek de rekening op 0 te staan. Vakantie voor een zzp-er betekent fors interen op je omzet en dus begin je letterlijk weer op 0. Even hier en daar wat uitstel vragen en wat geld lenen en je kunt weer even vooruit. En dan moeten de magere maanden nog komen. In mijn koopkrachtplaatje zit in ieder geval geen plus en mijn miljoenennota is meer een tientjesnota. Nee, augustus brengt voor mij te veel onzekerheid en au in de portemonnee.

Het eten in OostenrijkHet eten in Oostenrijk     Het eten in FrieslandHet eten in Friesland
Was er dan helemaal niks van pijn verzachting deze maand? Zeker wel. Ik blijf goede vrienden met mijn vriendin, ik heb een leuke part time baan bij een zorginstelling gevonden, ik hoef niet meer te sproeien, want het regent eindelijk eens in Nederland en ik ben dik tevreden over mijn vakantiefoto’s. Bij Jinek zat een psychiater die ons adviseerde om ons verdriet en onze ellende te ontvangen als een geschenk en er van te leren om weer verder te kunnen. Augustus is voor mij dus eigenlijk meer een leermaand vol met levenslessen.


Comments

Jody Zweserijn(non-registered)
Het échte leven. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten.
No comments posted.
Loading...

Keywords
Archive
January February March April May June July August September (5) October (1) November December (4)
January February March (3) April May June July (2) August September (1) October (2) November (2) December (2)
January (1) February (3) March (1) April May (2) June (1) July (1) August September October (2) November December
January February (1) March April (1) May June July (1) August September October (1) November December (1)
January February March April May June July August September October November December (1)
January (1) February March (2) April May (1) June July August (1) September October November (1) December
January February March April May June July August September October November December
January (1) February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March (1) April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December