Fotoreis naar Hongarije, vogels fotograferen vanuit schuilhutten

Hongarije staat bekend om zijn uitbundig vogelleven. Naast dat er vele Europese soorten zijn waar te nemen, ligt het land ook strategisch voor de meer Euraziatische soorten. In samenwerking met onze partner ter plaatse, hebben we een fantastische week vogelfotografie voor jou samen gesteld.

Elke dag fotograferen we in diverse vogelhutten van heel dichtbij vele soorten vogels. De hutten zijn (bijna) allemaal uitgerust met glas, waardoor je in de hut gewoon je eigen gang kunt gaan, terwijl de vogels aan de buitenkant dat ook doen. Dat maakt de kans op succesvolle opnames extra groot.

We hebben de beschikking over een aantal fotohutten die allemaal zijn gesitueerd op verschillende locaties bij verschillende vogelsoorten. Iedere dag bezoeken we dus wel een andere hut. Bevalt een hut je goed, dan kunnen we zelf bepalen of we die nog een keer over doen. De chauffeurs rijden ons privé op aangeven naar elke plek op elk gewenst moment.

Je verblijft in een prachtig hotel midden in het Hortobágy National Park. We genieten van een volpension accommodatie midden in de natuur. Alles is inclusief. Je hoeft dus nergens meer aan te denken, behalve dat je je wekker op tijd zet. Want we gaan s’morgens heel vroeg op pad. We willen eerder in de hut zijn dan dat de vogels wakker worden. Op die manier verstoren we het vogelleven zo min mogelijk en hebben we meer kans op unieke waarnemingen.

Alle transfers ter plaatse zijn geregeld en we kunnen elke dag overleggen wat we de dag daarop gaan doen. Een hele relaxte en flexibele week vogelfotografie dus. Ter plaatse regel ik alles en uiteraard begeleid ik jou alle dagen om je te leren betere vogelfoto’s te maken. Het enige dat we van je vragen is een goed humeur en een flexibele groepshouding.


Data op aanvraag of in overleg. Prijs all in € 1.500,00*

*Je regelt alleen nog voor eigen rekening en verantwoordelijkheid je vliegticket. Tarieven tussen de 250 en 350 euro afhankelijk van tijdstip boeking en vliegmaatschappij. Onze bemiddeling bij reservering is mogelijk tegen netto tarieven.

Als je met ons mee wilt, schrijf je dan nu in. Of bel met 0653384575.

Reportage 2014  Reportage 2017 Reportage 2018
 Algemene informatie

In principe boekt iedereen zijn eigen ticket op de dag van vertrek. We hebben onderling wel overleg om te zien of we ook gezamenlijk kunnen vliegen. We ontmoeten elkaar op de dag van vertrek twee uur van tevoren bij de incheck balie. Bij aankomst in Budapest worden we opgehaald door onze gastheer voor een 2,5 uur durende rit naar ons hotel. Je hebt geen contant Hongaars geld (Forint) nodig deze week. Afrekenen in het hotel (drankjes) kan in euro's en op de vliegvelden kun je uiteraard ook in euro's betalen. Je reissom bevat echt alles (behalve dus de drankjes in het hotel).

De gemiddelde wekkertijd is 5.00 uur. We ontbijten in het hotel en een half uur later vertrekken we met onze gids naar de gekozen fotohut. Daar verblijven we minimaal een dagdeel. Sommige hutten zijn voor een hele dag. We krijgen elke dag een lunchpakket mee, zodat we in principe in het veld blijven en niet terug hoeven naar het hotel. In de hutten staan flessen water voor consumptie. Het is mogelijk om gedurende de dag van hut te wisselen. Bijvoorbeeld omdat de vogels weg blijven, of omdat we graag twee hutten op een dag willen doen. Alles gaat in overleg met de gidsen. Iedere deelnemers is zelf verantwoordelijk voor het contact met zijn/haar gids gedurende die dag. We hebben hun telefoonnummers en een belletje of smsje is vaak al voldoende om opgehaald te worden. Je moet daarbij rekening houden met soms wat langere wachttijden. Er zijn meer deelnemers en hutten en die liggen vaak een flink stuk rijden uit elkaar. Er wordt daarvoor begrip verwacht.

Wat neem je mee aan fotografische apparatuur:
Met stip op 1; een goed statief! Een driepoot uiteraard, liefst met zwenkkop en geen kogelkop (reist mee in je koffer). Bespaar daar niet op, want de kwaliteit van je foto's is er sterk van afhankelijk. En je moet snel kunnen handelen als de vogels verschijnen. Daarnaast een telelens van minimaal 400 millimeter. Prime lenzen (vast brandpunt eventueel met extenders) hebben de voorkeur, maar zoomlenzen voldoen natuurlijk ook. Al hebben ze vaak minder lichtsterkte en bij sommige hutten (de boshutten bijvoorbeeld) heb je die lichtsterkte hard nodig. Neem een zoomlens die zoomt vanaf tele naar tele en geen lenzen die zoomen vanaf groothoek naar tele.
Neem een goede fototas mee (je enige handbagage trouwens) die tevens andere lenzen kan bevatten. Macro komt misschien niet zoveel voor deze week, maar landschappen zeker wel. Neem ook een laptop mee, zodat je je vele foto's kunt sorteren en kunt weg zetten na een lange fotodag. Ook leuk om ze te kunnen tonen aan de andere deelnemers. Bart zal gedurende de week op verzoek ook fotobewerking laten zien, zodat je foto's ook achteraf nog mooier worden.

Begeleiding
Bart is een echte fotocoach. Hij wil niets liever dan jou beter laten fotograferen. Dat is dan ook zijn taak en doel deze fotoreis. In het tarief dat je betaalt zit zijn workshop tarief verwerkt dat gelijk is aan het Nederlandse tarief. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen welzijn ter plaatse. Uiteraard is alles geregeld en als er problemen zijn, dan lost hij die op. Bart spreekt zijn talen, dus ook daarbij kan hij je helpen. De reis is dus vooral geschikt voor zelfstandige mensen die hun eigen boontjes kunnen doppen, maar die graag ook begeleiding willen hebben in de vogelfotografie. Maar je mag natuurlijk ook lekker je eigen gang gaan.

De reis gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Er zullen er maximaal 6 zijn. Dat wil zeggen dat we elke avond een huttenindeling zullen maken. Daarin worden voorkeuren mee genomen, maar geen garanties gegeven. We zijn er minimaal vijf dagen (afhankelijk van de vliegtijden), dus alles komt zeker eenmaal aan bod. Er zijn in het hotel meerdere gezelschappen en dus zullen we daar tussendoor moeten plannen. Heb er begrip voor dat niet elk dagdeel meteen je eerste voorkeur wordt ingewilligd. Meestal komen we aan alle wensen tegemoet. Het betekent dus ook dat je rouleert met andere deelnemers aan deze reis qua hut bezetting. De meeste hutten zijn geschikt voor drie fotografen, maar als het even kan, dan plannen we er maar twee per hut voor wat meer bewegingsruimte. Sommige hutten zijn zeer ruim. Bart zal dus ook rouleren per hut om iedereen voldoende foto instructies te kunnen geven. Vooraf ontvang je een formulier waarin we je wensen en niveau inventariseren op fotogebied, zodat we je maatwerk kunnen leveren. Wil je helemaal geen begeleiding, dan kan dat natuurlijk ook. Het tarief wijzigt niet in dat geval.

Hutten
In de omgeving van het hotel staan diverse foto hutten met hun eigen thema. De reisafstanden zijn van 10 tot 30 minuten. Elk jaar worden er nieuwe hutten opgezet, afhankelijk van broedresultaten van soorten. Dit zijn een aantal voorbeelden; twee verschillende boshutten voor zeer veel soorten bosvogels. Een hut voor de scharrelaar, een hut voor de bijeneter, een hut voor de steenuil, een hut voor de hop, een hut voor de klapekster, een hut voor de roodpootvalk, twee hutten voor watervogels, etc. Bij sommige hutten komen meerdere soorten langs. En elk jaar hebben ze wel weer een verrassing in petto. Zo hebben we dit jaar een hut voor de wielewaal! De ene keer is het een spektakel voor de hut, de ander keer erg rustig. Het blijft natuur natuurlijk. Daar heb je dan ook begrip voor. Maar we hebben nog nooit niks gefotografeerd in ieder geval!

De temperatuur in de hutten kan flink oplopen. Dus kleed je gepast. In de vroege morgen kan het eerst nog fris zijn als we vertrekken.
De loopafstand tot de hutten is heel kort. Soms worden we zelfs tot naast de hut afgezet. De hutten zijn voorzien van stoeltjes. Sommige standpunten zijn flink laag, dus een kussentje om op te zitten is geen overbodige luxe om mee te nemen. Dat kan vanuit het hotel.

Voor meer informatie bel je met Bart; 0653384575.