Op deze pagina lees je de ervaringen van deelnemers aan de workshops.

Bijeneters Frankrijk
Van 9 tot 12 mei j.l. heb ik onder leiding van Bart Stornebrink deelgenomen aan de workshop “bijeneters” in Frankrijk. Wij kwamen daar eind van de middag aan en werden zeer warm onthaald door zowel Bart als zijn vrouw Saskia in een mooie jurk met – hoe kan het ook anders – bijeneters print erop. De volgende ochtend gingen wij naar de locatie om vogels te fotograferen. Je loopt door weilanden met gras tot je knieën en moet uitkijken dat je niet op de koeienvlaaien uitglijdt. Je broek wordt kletsnat, je waterdichte wandelschoenen blijken niet waterdicht te zijn, je sjouwt kilo’s aan materiaal mee, maar al dit ongemak valt in het niet als je uitgestrektheid van velden bezaaid met wilde bloemen, vlinders en kruipende en fladderende insecten ziet.

Nadat wij ons in schuiltenten hebben geïnstalleerd, werden wij overladen door boven en rond ons heen vliegende, piepende, prachtige exotische vogels. Goed dat wij voldoende geheugenkaartjes en reservebatterijen bij ons hadden. Aan het eind van de dag hebben wij nog een uurtje macro-foto’s van wilde orchideeën en torretjes lopen maken. Toen wij na zo’n opwindende dag terug kwamen, stond Saskia klaar met een koel biertje op ons te wachten en een uurtje laten konden wij aanschuiven bij een smakelijk en liefdevol bereide maaltijd. De tweede dag was even prachtig.

Pas thuis kreeg ik het probleem: welke foto’s houd ik om verder te bewerken en wat doe ik weg. Bart en Saskia, heel erg bedankt en heel graag tot de volgende keer!

Nadja Spelt, Rijswijk

Macrofotografie

Onlangs viel mijn oog op een workshop macrofotografie en was daarin wel geïnteresseerd. Niet in eerste instantie om kennis te vergaren over en te oefenen in macrofotografie. Alhoewel ik natuurlijk altijd benieuwd ben hoe anderen en in dit geval natuurfotograaf Bart Stornebrink, macrofoto’s maken. Neen, mijn interesse voor deze workshop werd vooral gewekt door de locatie waar de workshop werd gehouden: de Tongerense heide. Een voor mij onbekend gebied en wat is er dan mooier om met een expert kennis te maken met dat gebied? Bovendien was er een foto van een vliegend hert geplaatst bij de informatie over de workshop en dat imposante insect zien en fotograferen heb ik hoog op mijn verlanglijstje staan. Al hoe wel ik mij besefte dat de tijd voor het vinden van het vliegend hert eigenlijk voorbij was, hoopte ik toch stiekem op een ontmoeting.

Goed; ik schreef mij dus in voor de workshop en op de afgesproken dag, arriveerde ik op de afgesproken tijdstip op de afgesproken plaats. Na een kennismakingsrondje startten wij met een wandeling richting de heide. Onderweg kregen wij de ‘opdracht’ om of een bosbes of een vossebes te fotograferen. Niet lang daarna arriveerden wij bij een vennetje op de Tongerense heide. Wij hoopten daar libellen en juffers te zien en te kunnen fotograferen. Maar helaas; er stond (te) veel wind en bovendien was het al flink warm. Daarentegen vond Bart Stornebrink wel een prachtige (nacht)vlinder die zich gedwee liet fotograferen. Een van de cursisten wist te vertellen dat dit de zomervlinder was.

Na het bezoek aan het vennetje volgde een wandeling door het bos en door de hei naar een groter ven. Ook daar hoopten wij libellen en juffers aan te treffen, maar helaas ook daar hadden wij niet veel geluk. Afgezien daarvan genoot ik van de natuur en het glooiende heidelandschap. Daarbij vormden zich al verscheidene ideeën in mijn gedachten over wanneer en hoe ik dat prachtige landschap zou willen fotograferen. Reden dus om dit gebied op mijn overzichtslijst te zetten en er geregeld terug te keren.

Op de terugweg liet Bart Stornebrink nog de eik zien waarin, in de derde week van juni, het vliegend hert te vinden is. Een skelet van een volwassen mannetjes vliegend hert dat aan de voet van de boom lag, bewees dat dit inderdaad de ‘vliegend hert’ boom is mocht daaraan getwijfeld worden;) Bij thuiskomst kreeg het skelet een plekje tussen mijn verzameling dierlijke schedels en skeletten. Een wat morbide verzameling misschien, maar ja zo heeft ieder zijn eigen hobby.

De workshop vond ik geslaagd. Dit kwam onder andere doordat Bart Stornebrink in staat was (is) om heel snel een gemoedelijke sfeer te scheppen. Een sfeer die de deelnemers motiveerde om aangereikte kennis en tips op het gebied van de macrofotografie direct toe te passen. En ondanks dat wij nauwelijks vlinders en libellen voor de lens kregen, was er toch meer dan genoeg te fotograferen. Niet alleen omdat Bart ons op interessante onderwerpen wees, maar vooral ook doordat de deelnemers zelf onderwerpen vonden. Kortom; ik raad een workshop van Bart Stornebrink zeker aan!

Hans Brongers, Schiedam

Macro Tongerense hei
Een week of wat geleden hadden Bert en ik voor Zaterdag 5 september een macro workshop geboekt via Natuurfotoworkshop . Macro fotografie is een tak van sport waarmee ik mij nauwelijks mee bezig houd. Voor mij was het doel van deze workshop dan ook meer kennis en inzicht te vergaren, maar vooral het leren zien en herkennen van de onderwerpen. De dagen voorafgaande aan de zaterdag zagen wij de weersvoorspellingen steeds slechter worden en ja hoor (gelukkig) werd het vrijdag afgelast. Om 1 uur 30 min. in de auto te zitten naar Tongeren op de Veluwe en dan niets te kunnen doen vanwege de regen is ook niet alles.

Afgelopen zaterdag was de herkansing en gelukkig met veel beter weer. Vroeg op dus om om 8:00 in Tongeren te zijn. Op de ontmoetingsplek troffen we de anderen deelnemers en workshopleider Bart Stornebrink met een goeie bak koffie en koek. Na een korte introductie trokken we met 5 dames en 4 heren onder de bezielende leiding van Bart het bos in en de hei op. Al snel troffen we een mooie Biefstuk zwam aan en was er de eerste uitdaging dit vast te leggen. Daarna troffen we nog eekhoorntjesbrood en een andere paddenstoel waarvan ik de naam vergeten ben. Op de terugweg ook de bloesem van de Vossebes vastgelegd. Dankzij een hulpmiddeltje van Bart een mooie achtergrond! Soms is even afwachten een goede strategie.

Na afloop en thuis de beelden bekijkend moet ik vaststellen wat ik al wist; 't is niet makkelijk! Maar Bart heeft als onze workshop leider zeker een goede bijdrage geleverd met alle aandacht voor ons en veel tips:
- Begin met een paar proefopnamen om licht en setting te bekijken.
- Maak vooral diafragma trappetjes zodat de de mooiste scherptediepte kunt kiezen.
- Doe het zelfde met de belichting.
- Werk vanaf een statief bij statische onderwerpen.
- De achtergrond is belangrijker dan het onderwerp!
- Tuinier er lustig op los en haal storende objecten voorzichtig weg.
- En vooral....doorgaan en blijven oefenen!

Al met al hebben we een leuke en leerzame ochtend gehad, bedankt Bart!

Peter van Veen, Roermond

Bijeneters
Toen ik de foto's van de Bijeneters via de website van Bart zag, wist ik meteen dat ik dit ook een keer wou doen. Het was voor mij de eerste (fijne) kennismaking met Bart en de Bijeneters en deze manier van fotograferen. Tijdens de ganse week dat ik heb deelgenomen aan de sessies, heb ik me geen enkele minuut verveeld en één ding is me duidelijk geworden, ik wil dit nog doen!

Tevens was het ook onze eerste keer dat we moesten overnachten op een camping in een caravan, maar ook dit was super.  De caravans waren goed uitgerust en de mensen die de camping open hielden, waren ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De nieuwe kok, die kon werkelijk heel lekker koken en we hebben dan ook elke dag van zijn lekkere maaltijd genoten.

Bedankt Bart voor alle fijne momenten, voor, na en tijdens de sessies, wij hebben er alvast van genoten en denken eraan om ook volgend jaar weer deel te nemen.

Danny Plettinckx – Lydia Engels, België

Bruiloft
Een bruiloft is een dag waar uren van planning, maanden van spanning en vreselijk veel voorbereiding in gaan zitten. Het contact met de locatie, het kiezen van dé jurk en het pak, het opstellen van de gastenlijst en het draaiboek. Een belangrijk onderdeel is het kiezen van de fotograaf die alles van deze dag gaat vastleggen.
Wij hebben het geluk gehad dat we in contact met Bart zijn gekomen. Bart is professioneel, flexibel en denkt met je mee. Door zijn ervaring als natuurfotograaf weet hij feilloos te anticiperen op te verwachten situaties.
Onze trouwdag was echt een topdag! Bart heeft deze van A tot Z weten vast te leggen en nog belangrijker… kwaliteitsfoto’s! Laat je verrassen door Bart als persoon en door de kwaliteitsfoto’s die hij maakt. Een echte aanrader als je DE dag van je leven compleet wilt maken!
 
Niek en Cynthia, Lunteren

Workshop Bosvogels
Op een erg koude ochtend kwam ik bij de fraai ingerichte vogeltuin van Bart aan. De schuilhutten stonden klaar voor me en er lag voer in overvloed. Onder het genot van een bakje koffie werd mijn camera uitvoerig onder de loep genomen. Er bleek toch veel te mankeren aan mijn instellingen en die werden direct correct gezet. Vervolgens werd ik buiten neergezet in één van de schuilhutten en kon het feest beginnen. Eerst de wat 'normalere' vogels zoals de merel, roodborst en koolmees die perfect voor de lens gingen zitten. Vervolgens was het de beurt aan de grote bonte specht die geruime tijd heel fotogeniek op de slim neergezette boomstam ging zitten. Toon een geelgors, een staartmees, een pimpelmees, een boomklever. Het kon niet op. Tot ineens alles wegvloog... Alles was stil en ineens voor me, een Sperwer! Op twee meter afstand en op ooghoogte! Tjonge! Zoals je begrijpt was mijn sd-kaart geheel vol en mijn humeur opper best. Het was erg koud, maar wat een topdag!!

Martijn Nugteren, Medewerker Handyman, Vlaardingen

Macrofotografie
Terwijl Bart de instellingen van mijn digitale camera controleert en, met uitleg, hier en daar corrigeert trekken, door het zonlichtoffensief, de lange schaduwen zich langzaam terug in het bos. Als we wandelend op weg zijn naar het eerste onderwerp van de dag, legt Bart uit hoe macrofotografie in zijn werk gaat. Terwijl ik nog nadenk over de Siamese tweeling ‘scherptediepte’ en ‘sluitertijd’, hebben we de plek met Klein Zonnedauw bereikt. Ik focus me op de scherpte van het onderwerp waarbij Bart aangeeft hoe belangrijk een rustige achtergrond is en laat zien dat door het kiezen van een juiste camerapositie het onderwerp meer centraal komt te staan. Na de Zonnedauw verleg ik mijn grenzen bij Zevenster, een zeldzaam plantje op de Veluwe. Hier wordt duidelijk dat je zonder een statief niets begint. Hier wordt ook duidelijk hoe belangrijk compositie is. We verwijderen dennennaalden, knippen grassprietjes weg en buigen voorzichtig wat andere planten opzij. Langzaam aan krijgt de Zevenster de plaats die het toekomt.

Bij Bart thuis geven de resultaten op de computer meteen een bevredigend gevoel. Een gevoel dat tot grote hoogte stijgt na een paar simpele bewerkingen in photoshop. Ach, helemaal perfect is het nog niet. Op de ene foto is de scherptediepte niet optimaal en op een nadere foto had de compositie beter gekund, maar het resultaat is heel veel beter dan wat ik tot nog toe presteerde. Na een intensieve en uiterst leerzame dag rijd ik naar huis met een hoofd vol tips en ideeën die ik morgen in de praktijk ga brengen. Ja morgen, dan maak ik de ultieme foto……..

Drs. Theo C. Den Hertog, Businessmanager bij Travers Welzijn in Zwolle.

Paddenstoelen
Gewapend met camera en heel veel zin gingen we op weg naar voor onze workshop macrofotografie bij Bart. Als eerste kregen we uitleg over de juiste instellingen van de camera. Daarna op zoek naar ons onderwerp van die dag paddenstoelen. Waar let je op, wat voor compositie, scherptediepte en wat doet dat met je achtergrond, zijn een aantal belangrijke items die worden behandeld. Aan het eind van een succesvolle dag worden de foto's bekeken op de computer en wordt het onderwerp fotobewerking behandeld. We hebben deze dag als zeer prettig en bijzonder leerzaam ervaren. Bart bedankt voor een leuke dag en we hebben veel van je geleerd.

Sylvia en Henny van Egdom, Capelle aan de IJssel.

Paddenstoelen
Dag Bart. Het is al een paar weken geleden, maar alsnog bedankt voor je spontane live padden- stoelen fotografie workshop in het bos even buiten Garderen. Weer een heleboel bijgeleerd, bedankt! De resultaten waren stukken beter dan eerst!

Marcelus Oostdijk, Zeeland.

Bosvogels
Bart, wat een plek heb je daar! Ongelofelijk wat daar op een dag voorbij komt. Je weet zo nu en dan van gekkigheid niet meer waar je moet kijken. Bonte Specht op rechts, Boomklever op links, Kepen op de grond, Eekhoorn bij de vijver. Het houdt niet op. Verder was het uiteraard weer reuze gezellig en leerzaam, zowel 'in het veld'  als de digitale nabewerking. Ik ben iedere keer na een sessie bij jou weer enorm geïnspireerd!! Hopelijk tot gauw.

Dennis Martens, advocaat in het stukken minder groene Rotterdam.

Macro
De cursus van Bart Stornebrink was voor mij de perfecte instap voor natuurfotografie en ook voor fotografie in het algemeen. In één dag kreeg Bart het voor elkaar om een volledige leek op fotografiegebied zeer acceptabele natuurfoto’s te laten schieten, na een spoedcursus over het hanteren van een spiegelreflexcamera. Ook ontzettend nuttig en effectief was de cursus nabewerken, de laatste maar essentiële stappen om de foto's klaar te maken voor verder gebruik. Al met al een boel informatie en kennisoverdracht in korte tijd!

Rens de Boer, 17 jaar, scholier

Ouder en kind
Met mijn zoon op de workshop "Ik zie ik zie wat jij niet ziet" geweest. De workshop is vooral gericht op het samen zoeken naar verborgen natuurschatten en er vervolgens samen een foto van maken. Bart legt duidelijk en geduldig de basistechnieken van de fotografie uit. Niet te technisch, maar gericht op de schoonheid van een plaatje. Daarbij is standpunt het allerbelangrijkste dat we meekrijgen. Bart kent alle mooie plekjes op de Veluwe en alleen al de wandeling was heerlijk. Tijdens het fotograferen door de deelnemers is Bart vooral stimulerend aanwezig. Hij geeft aanwijzingen als het nodig is, maar laat je vooral anders naar dingen kijken. Waarbij opvalt dat ik en mijn zoon dat heel verschillend doen. Vooral dat inzicht heeft ons veel over elkaar geleerd. Het was een topdag, met een heerlijke picknick in het bos. We maken nu veel betere foto's en hebben geleerd om elkaar onze eigen gang te laten gaan en toch lekker samen op pad te zijn. Bart bedankt!

Maarten Overbeek en zoon Jens, Apeldoorn

Fotografie met kinderen
Op woensdagochtend gaan wij op school op verschillende manieren creatief met de kinderen aan de slag. Borduren, schilderen, zoutdeeg, maar dit jaar voor het eerst ook fotograferen!

Bart Stornebrink, vader van één van onze kinderen, ging gedurende 4 weken met de kinderen aan het werk. De kinderen kregen uitleg over de camera. Daarna zijn de kinderen eropuit gegaan (de natuur in) om zelf foto’s te maken. Deze foto’s werden samen bekeken en bewerkt en tenslotte werd er een prachtige collage van gemaakt. De kinderen waren dolenthousiast en dit was terug te zien in de werkjes. Sommige kinderen hebben zelfs een extra cursus bij Bart gevolgd en een camera aangeschaft! Ook komend crea-jaar verzorgt Bart workshops bij ons op school.

Petra Huisman, Juf Groep 7, Gabriëlschool, Putten

Workshop Bosvogels
Met veel plezier denk ik terug aan de workshop Bosvogels. Het was een dag met “goed licht”. Bijna de hele ochtend heb ik in de schuiltent doorgebracht. Er kwamen veel dieren kijken zoals: Merels, duiven, koolmezen, een boomklever, bonte spechten en nog veel meer. En tot mijn grote vreugde ook nog een eekhoorn. Mijn dag kon niet meer stuk!

‘s Middags zijn we naar de Arkeheem polder gereden. Met een prachtige lens op mijn eigen body heb ik heel veel plaatjes gemaakt. De kievit, Grutto, Tureluur, Ganzen, konijnen en zelfs nog een Buizerd. Aan het einde van de dag volgende de fotobewerkingen met als resultaat een paar prachtige foto’s, die een mooie plek in ons huis hebben gevonden. Bart, bedankt voor deze bijzondere en leerzame dag.

Eveline Koeleman, Loonadministrateur, Boskoop

Lezing
Hoi Bart, Nogmaals heel erg bedankt voor het vertellen over insecten vanmiddag! De kinderen, maar ook Jan en ik hebben ervan genoten en we hebben er heel wat van opgestoken. En wat een prachtige foto's maak je toch! Ook je manier van vertellen spreekt iedereen aan. Heel boeiend. Zeer zeker een aanvulling op ons project over insecten. Nogmaals bedankt!!

Groetjes Miriam, Lerares Basisschool Bijstergoed, Putten

Workshop paddenstoelenfotografie
Zaterdag 9 oktober met Bart afgesproken voor de workshop. Een spannende tocht, want vinden we nog paddenstoelen, en komen wij ongemerkt in dit door Bart uitgezochte bos zonder dat bromsnor ons op de hielen zit. Bart heeft zijn hele auto afgeladen met accessoires en mocht je iets vergeten zijn, geen nood dus.

Vandaag paddenstoelen dus laag bij de grond. Gewapend met rugzakken, rijstzakken, fototoestel, lenzen, statieven en koek en zopie gaan we op pad. In het bos is het koud maar het weer is helder en het zonnetje schijnt. Op een plek waar veel oud hout is, komen we de eerste paddenstoelen tegen. Bart kijkt eerst de kat uit de boom om daarna als volleerd meester ons de kneepjes van het vak te leren. Door veel meer te bewegen rond het onderwerp, het van alle kanten te bekijken, en door veel meer foto's van dit onderwerp te maken met verschillende diafragma's, kom je tot wonderbaarlijke verrassingen. Ineens heb je wel meer licht op de foto's en zijn de composities veel beter dan voor die tijd.

Na 5 uur in de katjeskruipgang op de bosbodem te hebben vertoefd, hebben nog een uurtje fotonabewerking gedaan en kunnen we terugkijken op een zeer gezellige, vermoeiende, maar vooral leerzame dag. Bart, nogmaals hartelijk bedankt en graag tot de volgende keer.

Dini & Annelies, Baambrugge

Workshop Bosvogels
Als enthousiast natuurfotograaf (vooral vogels) wil je graag weten hoe jouw werk zich verhoudt tot de platen van ervaren fotografen. Dus kijk je op internet (Birdpix e.a.) en je slaat aan het vergelijken. Bij bepaalde foto´s trek je meteen de conclusie dat jouw werk beslist niet minder is, ja soms zelfs echt beter. Maar er zijn ook legio voorbeelden waarbij je een soort jaloersheid voelt opkomen, overigens gecombineerd met een gevoel van respect jegens de maker van de foto. En dan neem je een besluit: dat wil ik ook. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Moet je investeren in beter glaswerk? Gebruik je je camera wel zoals het zou moeten? En de nabewerking, is daar winst te behalen? En wie kan je dat allemaal vertellen? Je slaat aan het Googlen. Met zoektermen als ´natuurfotografie´ en ´workshop´ komt er op je resultatenpagina heel wat boven drijven. Je bezoekt wat sites en kijkt wat je aanspreekt. En zo kom je bij Bart terecht. Want wat sprak mij dan aan? Op de site belooft Bart uitleg en instructie op exact die terreinen, waarvan ik mij afvroeg of dat bij mij allemaal wel goed ging (materiaal, techniek en nabewerking). Daarnaast geeft Bart vogelgarantie op een flink aantal soorten. En dan wil je met name van dat laatste wel eens weten of hij dat allemaal waar kan maken. Dus je maakt een afspraak en op zeker moment is de grote dag aangebroken.

Ik arriveerde tegen negen uur op locatie. Onder de koffie begon Bart direct correcties op mijn camera-instellingen aan te brengen, ondertussen helder uiteenzettend waarom die instellingen dan wel zo moesten zijn. Ik was al direct aan het leren. Daarna de tuin in. Daar heeft Bart enkele opstellingen gerealiseerd waarmee hij de vogels bijna dwingt om op de juiste manier voor de lens te verschijnen. Ik ga de trucs hier niet uit de doeken doen, die moet je zelf maar ervaren. Maar je leert wel dat je een foto kan ensceneren zonder dat de vogel daar verder iets van merkt. En wat die soortengarantie betreft: in slechts twee uurtjes tijd heb ik de volgende soorten op mijn geheugenkaart bijgeschreven: koolmees, pimpelmees, vink, groenling, merel, gaai, grote bonte specht (man en vrouw), boomklever en ..... de appelvink. De middag werd geheel besteed aan het bewerken van mijn foto´s. Daar heb ik heel wat van opgestoken.

Ik heb het gevoel dat ik door één dag te investeren in een workshop bij Bart mijn kennis en vaardigheden op een hoger niveau heb kunnen brengen. Daarnaast was het een heel gezellige dag met enerverende momenten. Twijfel je over je fotovaardigheden, of wil je gewoon van heel dichtbij bosvogels fotograferen? Neem contact op met Bart. Je zult resultaten boeken. Bart, nogmaals dank !

Dick Verhoef, wetenschapper, docent en publicist, Heerenveen.

Workshop Bosvogels
Bart, nogmaals enorm bedankt voor alles (de verzorging, de uitleg en het lenen van de lens) en de super geslaagde dag. Ik zit nu nog na te genieten van de foto’s. En de Appelvink heb ik echt niet gemist hoor (dat komt misschien nog wel een keer).

Klaas Hollebeek, Senior Sales Order Specialist, Zaandam

Workshop Bijeneters
De Bijeneters workshop eind mei was een geweldige ervaring. Bart heeft een toplocatie geregeld inclusief de camping. Het eindresultaat overtreft al mijn verwachtingen. Fantastische foto's kunnen maken in een geweldige omgeving. Dit had ik niet willen missen. Echt een aanrader!

Kee Liu, Project manager, Diemen

Workshop Bijeneters
De bijeneter-expeditie begon met een rit van 9 uur naar een camping in midden Frankrijk. Daar hadden we afgesproken met Bart, onze host voor de komende dagen. Eerst een biertje, even kletsen, daarna snel de spullen in de stacaravan, en om een indruk te krijgen een eerste bezoek (zonder camera) aan de kolonie. We werden totaal overdonderd... iets van 200 Bijeneters die ontzettend actief waren: prooioverdracht, paren etc. De vogels leken zich weinig van ons aan te trekken.  De volgende ochtend heel vroeg op pad (5 uur) om met het mooiste licht te kunnen fotograferen. Het was lekker zonnig weer. Bijeneters waren er wel maar de meesten zaten beneden terwijl wij boven zaten. Wel wat foto's gemaakt, maar snel schuiltentje verhuisd. Daar werden de eerste mooie beelden al snel geschoten. Naarmate de dag vorderde werden de bijeneters steeds actiever (was voor ons trouwens ook het geval) en konden we alle soorten gedrag fotograferen. Aan het eind van de dag , toen het licht echt bijna uitging, weer terug. Lekker eten bij Dominique op de camping, slapen en weer vroeg op. De volgende ochtend heb ik voornamelijk bijeneters op een meidoorntak gefotografeerd. In de middag was het weer helemaal top met prooioverdrachten en diverse paringen full frame in beeld. De laatste ochtend een aantal wat meer creatieve beelden gemaakt. Rond een uur of elf handjes geschud met Bart en weer richting huis. Met een super voldaan gevoel en 2500 beelden rijker stapten we in de auto. De workshop was erg intensief maar een ervaring om nooit meer te vergeten.

Roelof Molenaar, Project Manager, Eemnes

Workshop portretfotografie
Ik heb enorm genoten Bart. Vind het heerlijk om zo’n dag rond te sjouwen en op zoek te gaan naar bijzondere “koppen” en/of bijzondere situaties. Het is ontzettend leuk om dat samen te doen met iemand die zo enthousiast is en bovendien dan ook nog kennis overbrengt. Veel geleerd. Kan de komende maand nog goed oefenen voordat we op vakantie gaan.

Mijn man en zoon zeiden toen ik (na flinke file) thuis kwam; ‘oh je, nou zijn wij de “Sjaak”. Moeten we weer poseren’. Heb ze beloofd dat het voortaan niet meer zo lang hoeft te duren. Ik ga de komende week met de foto’s aan de slag en zodra ik ze klaar heb geef ik je de link van de foto’s. Kun je vergelijken of ik ze goed bewerkt heb zoals je me hebt geleerd.

De glimlach van de Afrikaanse loopsters staat er overigens prachtig op. Plaatjes hoor! Nogmaals dank voor al je goede tips en voor een topdag!

Ine van der Voort, medewerker UWV Tilburg

Workshop fotobewerking
Bart geeft een leuke workshop nabewerking, waarin hij richting geeft in de overvloed aan mogelijkheden in Lightroom en Photoshop. Duidelijk uit eigen ervaring geeft hij veel tips & tricks. Daarnaast maakt hij heel praktisch de verbinding naar het werk met de camera. Kortom een prima workshop waarin je op een overzichtelijke en eenvoudige manier je eigen werk verbetert.

Hedde Velema