Workshop bijeneters fotograferen; vang die prachtige kleuren!

Ook dit jaar zijn we weer present in Frankrijk voor het geven van de workshop Bijeneter fotografie vanuit de schuiltent. In deze periode zijn de Bijeneters het actiefst met nesten graven, paarvorming, prooi overdacht, territorium gevechten en paringen. Na deze periode gaan de vogels op eieren en wordt het fotografisch een stuk minder interessant.

We zitten in schuiltentjes in een broedkolonie die gevormd wordt door een weiland, een rivieroever, een rivierbedding en de rivier zelf. Het is een natuurgebied waar de natuur zichzelf op spectaculaire wijze in stand houdt. Zo varieert de hoogte van de rivier enorm. Afhankelijk van regen- en smeltwater hogerop kan het waterpeil binnen 24 uur maar liefst 2 meter variëren! Een uiterst kwetsbaar ecosysteem dus. Na zoveel jaren ervaring mag ik wel beweren dat ik vrijwel alles weet van het gedrag van deze bijzondere vogels. Ik weet dus ook hoe je je op die locatie moet gedragen om de dieren zo min mogelijk te verstoren. Daarvoor heb ik een aantal gedragsregels opgesteld die je onderaan deze pagina treft. Overigens gelden er in dit gebied wel degelijk overheidsregels en zijn delen zelfs ontoegankelijk. Ik ken de autoriteiten en heb met hen een afspraak over de toegankelijkheid.

Op je aankomstdag ben je na 16.00 uur van harte welkom. Je wordt in onze sfeervolle Gite ontvangen met een drankje naar keuze en we gaan de middag benutten voor een wandeling door de prachtige velden naar de kolonie voor een eerste glimp van deze schitterende vogels en het prachtige landschap waar ze leven. Vanaf 19.00 uur genieten we van ons eerste diner.

Schema foto dag bij zonnig weer:
Ontbijt 5.00 uur, vertrek naar de kolonie om 5.30 uur.
Fotograferen tot 10.30 uur i.v.m. het harde licht daarna.
Opbreken en vertrek naar het verblijf.
Eenvoudige lunch gebruiken en tijd voor jezelf.
15.30 uur weer vertrek naar de kolonie.
Fotograferen tot 19.30 uur.
Daarna opbreken en vertrek naar ons verblijf voor het diner.

Schema foto dag bij bewolkt weer:
Ontbijt 7.00 uur, vertrek naar de kolonie om 7.30 uur.
We nemen een lunchpakket mee dat we in het veld gebruiken.
Fotograferen tot 16.00 uur.
Daarna opbreken en vertrek naar ons verblijf voor het diner.

Er kan voor de liefhebbers een dagdeel naar keuze worden ingedeeld voor macrofotografie. Dit voor de afwisseling en om de vogels wat tijd vrij te geven. Bovendien ben je daar wel aan toe na zoveel uur zitten en het verbreedt en verscherpt je focus. Het gebied is zeer geschikt voor macro. We hebben de keuze uit wilde orchideeën en talloze soorten insecten, veel weidebeekjuffers en vlinders.

Bart Fotografie organiseert deze workshop voor het twaalfde jaar. Velen gingen je voor en kwamen allemaal wild enthousiast thuis met kaartjes vol met prachtige platen. En volgens hen was het één van hun mooiste, meest leerzame en gezelligste fototrips.
Bovendien koken wij elke avond een drie gangen diner voor je van hoge kwaliteit.


Deelnameprijs € 675,00, inclusief 3 overnachtingen, 3 x ontbijt, 3 x lunch en 3 x diner en alle consumpties zijn inbegrepen. Reiskosten en tol zijn voor eigen rekening. Elke extra foto dag kost € 225,00 all-in.
Niet fotograferende, maar meereizende partners betalen apart voor overnachtingen en alle maaltijden.
Kosten € 125,00 per dag all in. Data op aanvraag of in overleg.

Inclusief zijn;
- Een kolonie vol Bijeneters
- Fotografische begeleiding en instructies
- Schuiltenten en stoeltjes
- Op- en afbouw en transport van schuiltenten en stoeltjes
- Mooi decoratiemateriaal voor de fotografie
- Plaatsing van dat materiaal
- Onbeperkt water, bier, fris, wijn, koffie en thee
- Ontbijt en lunch
- Diners
- Overnachting in een slaapgelegenheid voor twee of meerdere personen
- Service en schoonmaak zijn inclusief

Omdat we de rust in de kolonie niet willen verstoren, gaan we met maximaal twee schuiltentjes. Ik heb 2 tweepersoons schuiltenten te leen. Er zullen steeds maximaal twee deelnemers aanwezig zijn. Het is dus zaak tijdig aan te geven welke data je wilt komen en gaan. Lees onderstaand de voorwaarden goed door.

Bel 06 53384575, of mail naar [email protected] of vul het formulier in.


Album 2010  Album 2011  Album 2012  Album 2013  Album 2014  Album 2015  Album 2016  Album 2017  Album 2018

Ik ben workshops gaan geven met de volgende motivatie en passie;
- Als reisleider bereid ik alles voor. Onderdak, maaltijden, materiaal.
- Ik gids de deelnemers naar een ver afgelegen locatie wat enige kennis van de omgeving vraagt.
- Ik ken meerdere locaties en kan wisselen als de vogels elders zitten, of de weersconditie daarom vraagt.
- Ik neem je mee naar een prachtige plek waar we samen een fijne dag beleven in alle rust in een mooi natuurgebied.
- Ik wil graag andere fotografen beter leren fotograferen.
- Verder is het vooral gezellig om met een select gezelschap op te trekken. Je leert van elkaar en wisselt ervaringen uit.

Workshop deelnemers hebben getekend voor geheimhouding en dienen zich daar aan te houden. Anderen dienen dat te respecteren. Naast het verstoren van mijn workshops is het verstoren van de vogels het meest ongewenste resultaat.

 

Voorwaarden voor deelname

 • Je komt aan na 16.00 uur. Eerder aankomen is zonder begeleiding.
 • Je vertrekt voor 10.00 uur. Daarna gaan nieuwe kosten in werking.
 • De maaltijden zijn gereserveerd en zijn inclusief voor de betalende deelnemers.
 • Je verblijft in een slaapgelegenheid die je deelt met nog een fotograaf of je partner. Voor een eenpersoons verblijf worden extra kosten in rekening gebracht (100 euro per nacht plus alle maaltijden). 
 • De exacte locatie krijg je van mij een week voor vertrek.
 • De reistijd bedraagt gemiddeld 9 uur gerekend vanaf de hoogte Utrecht.
 • Er zijn twee schuiltentjes ter beschikking met stoeltjes.
 • Er is zitmateriaal voor de Bijeneters aanwezig, maar verzamel thuis zelf ook mooie takjes, stronkjes, etc.
 • Foto’s gemaakt op deze locatie mogen op fora getoond worden, op de eigen website, of ingezonden voor wedstrijden met maximaal Frankrijk als locatie vermelding.
 • Foto’s gemaakt tijdens de workshop mogen commercieel worden aangewend voor verhuur of verkoop aan derden, maar uitsluitend met toestemming van Bart Fotografie.
 • De locatie is en blijft strikt geheim. Het doorgeven van de locatie aan anderen dan de deelnemers aan de workshop is niet toegestaan. Deelnemers zullen er zich aan committeren dat geen gegevens omtrent deze kolonie(s) worden bekend gemaakt aan derden.
 • Deelnemers zullen niet naderhand op eigen gelegenheid in de kolonie gaan zitten zonder overleg te hebben gehad met Bart Fotografie.
 • Bart Fotografie kan geen exclusiviteit garanderen op de locatie. Het is openbaar terrein en populair bij vogelaars.
 • Er moet een hek geopend en gesloten worden. Wees daarmee uiterst zorgvuldig, want er lopen runderen los en we willen geen problemen krijgen met de boer. Hij kent ons en heeft voorgaande jaren onze aanwezigheid gedoogt. Wees beleefd en meewerkend tegen hem als hij je aanspreekt.
 • Hetzelfde geldt voor de beheerder van het gebied. Het is een beschermd natuurgebied en overtreding van de regels leidt tot een boete. De beheerder kent onze werkwijze en heeft ons toestemming gegeven onze activiteit daar te ontplooien.
 • De deelnemer dient een redelijke gezondheid te hebben. De loopafstand tot de fotoplek is pittig. In combinatie met het dragen van de spullen vergt dat enig uithoudingsvermogen.

  Gedragsregels in de broedkolonie
 • In de kolonie zitten we met maximaal twee schuiltentjes. We zijn met maximaal drie fotografen. Er wordt gewerkt met 2-persoons schuiltentjes.
 • Het opzetten van de schuiltentjes gebeurt zo snel mogelijk. Dus eerst je statief met camera plaatsen op de beste plek, dan de tent er overheen zetten, dan de spullen erin en dan pas afstellen van het materiaal.
 • Ook bij tussentijdse verhuizingen van de tentjes gebeurt dit onder dezelfde condities. De tijd die we buiten de schuiltentjes doorbrengen dient zo kort mogelijk te zijn. Dit is allemaal om de broedende vogels tot een minimum te verstoren. Wat andere fotografen op die locatie doen, dat moeten zij zelf weten. Het geeft ons geen vrijbrief hetzelfde te gaan doen.
 • Het inrichten van de fotoplek met zitmateriaal wordt uitsluitend door Bart gedaan op aangeven van de deelnemers. We gaan dus niet mijn z’n allen aan het knutselen. Dit ook weer om de rust te bewaren.
 • Het uit de tent gaan op de locatie zal in overleg gebeuren met de andere tentjes. Dit in verband met ongewenste verstoring.
 • Het opstellen van de tentjes zal in overleg plaats vinden in verband met verstoring, gelijke kansen en uitzicht.
 • Het is niet mogelijk een stek te ‘reserveren’.
 • Deelnemers die hun tentje willen verlaten om andere redenen dan puur fotografische, zullen zo snel als mogelijk de broedkolonie verlaten tot op minimaal 50 meter afstand.
 • Praten in de schuiltentjes doen we ingetogen.
 • Het maken van (vlieg)beelden buiten de schuiltentjes is niet toegestaan.
 • Houd deze unieke kolonie schoon en wees ingetogen.

Deelnemers die zich niet strikt aan deze gedragsregels houden, zullen worden verzocht de kolonie te verlaten.